ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Υπερασπίζεται την τέχνη του και κάνει μια αναδρομή στο πως εξελίχθηκε εν Ελλάδι, αλλά ο πειρασμός είναι μεγάλος όταν μιλάς με τον αστρολόγο και η συζήτηση πάει στο έτος που μπαίνει, στα πολιτικά, στα διεθνήμ στην Τουρκία, στον Τσίπρα ,στον Μητσοτάκη και στον πλανήτη

Το τηλέφωνό του δεν σταματάει να χτυπάει. Ομολογουμένως μια συνέντευξη διά ζώσης με τον αστρολόγο Κώστα Λεφάκη δεν είναι και η πιο εύκολη υπόθεση. Περιζήτητος, ειδικά στις τελευταίες μέρες του χρόνου, κάθεται με φόντο τη θάλασσα στο τακτοποιημένο διαμέρισμά του στην Καστέλλα και υπομονετικά διαβάζει, γράφει, συμβουλεύει. Είναι στιγμές που ακούγοντάς τον νομίζεις πως μιλάς με διεθνολόγο (μήπως πρόκειται απλά για τεχνική των αστρολόγων για να πουν πράγματα που οι πολιτικοί αναλυτές επίσης λένε;). Μα και οι πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν, άρα υπό μία έννοια είναι πολιτικοί αστρολόγοι.

Ο Κώστας Λεφάκης πρωτομπήκε στην αστρολογία το 1973, έχει γράψει δεκάδες βιβλία και τόνους λέξεων σε έντυπα και σήμερα είναι περιζήτητος στα ΜΜΕ, υπερασπίζεται την τέχνη του και κάνει μια αναδρομή στο πώς εξελίχθηκε εν Ελλάδι. Βεβαίως, ο πειρασμός πάντα είναι μεγάλος όταν μιλάς μαζί του και η συζήτηση πάει στο έτος που μπαίνει, στα πολιτικά, στα διεθνή, στην Τουρκία, στον Τσίπρα, στον Μητσοτάκη και στον πλανήτη.

Τι είναι η αστρολογία;

Eίναι ένα σύστημα γεωμετρικό που μας δίνει πληροφορίες.

Δηλαδή;

Η φράση «προκαταβολική πληροφορία» σημαίνει πρόβλεψη. Τη φράση «πρόβλεψη» τη λένε και οι τεχνοκράτες, τη λένε και οι πολιτικοί εκτιμητές. Προσπαθώ να βγάλω γνώμη πιο μπροστά, προβλέπω ίσον προειδοποιώ, εκτιμώ εκ των προτέρων. Η αστρολογία είναι πολύ σοφή, αλλά οι εκπρόσωποί της είναι μη έξυπνοι, μπορεί να γοητεύονται, να έχουν καλές προθέσεις, όταν ωστόσο δεν είναι έξυπνοι και μορφωμένοι δεν μπορούν να αποδώσουν, δεν φταίει όμως η αστρολογία.

Πώς εξηγείται η δημοφιλία της;

Πάντα υπάρχει μια αγωνία στο ανθρώπινο είδος. Από τότε που έγινε homo sapiens, ο άνθρωπος θέλει να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του και να προβλέψει το μέλλον του για την ασφάλειά του. Εγινε πολύ δημοφιλής μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ μέχρι τότε ήταν ο εσωτερισμός, η παραψυχολογία, η μεταφυσική, ειδικά στον Μεσοπόλεμο είχαμε τα μέντιουμ, τους channeling ανθρώπους, αυτούς που μπαίνουν και βγαίνουν. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έγινε πιο εμπορευματοποιημένο όλο αυτό. Μπήκε και η στατιστική μετά - τη δεκαετία του '70 - και είδαν εκεί ακόμη και οι σκεπτικιστές πως επαληθεύεται ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της αστρολογίας.

Μα δεν πιστεύουν όλοι…

Υπάρχουν οι φανατικοί και οι άπιστοι. Μπορούμε να την παρομοιάσουμε με θρησκεία και πολιτική. Η θρησκεία τείνει να σώσει την ψυχή, η πολιτική την τσέπη. Η αστρολογία προετοιμάζει τον άνθρωπο σε αυτά τα δύο. Είπα κάποτε στα «ΝΕΑ», στον Βασίλη Καββαθά: Αλήθεια, οι Αθηναίοι γιατί με μανία ακούν μετεωρολογικό δελτίο; Εχουν να σπείρουν ή να θερίσουν; Αυτό δείχνει ασυνείδητα την ανάγκη του ανθρώπου να δει τι θα γίνει αύριο γενικότερα. Το σύστημα μετά τον Διαφωτισμό έχει περιθωριοποιήσει την αστρολογία, η οποία είναι μαντικό παιχνίδι.

Ποια είναι τα δεδομένα σας πάνω στα οποία δουλεύετε;

Η γεωμετρία του Πυθαγόρα. Ολοι μας προσπαθούμε να κατακτήσουμε τον χρόνο, ο χώρος και ο χρόνος είναι δύσκολες έννοιες. Ολα είναι κυκλικά, τα φεγγάρια, οι γαλαξίες, όλα είναι κυκλικά ή ελλειπτικά ή ωοειδή.

Πώς μπήκατε σε αυτήν τη μαντική τέχνη;

Τη διάλεξα συμπτωματικά. Το '73 βοηθούσα τη Μαρία Μεταλλινού, έβγαζε το περιοδικό «Ωροσκόπιο», την εποχή της χούντας το εξέδιδε, για την ακρίβεια. Από κει άρχισα, δεν είχα σκοπό, είχα πάντα μανία να γράφω. Ξεκίνησα την αστρολογία δι' αλληλογραφίας, με ανάγκασε ο αυστηρός πατέρας μου να ξέρω δύο γλώσσες, κάναμε κατασκήνωση, προσκοπική ζωή και γλώσσες. Ηταν πιο αυστηρό και πατριαρχικό το καθεστώς στον Πειραιά, εγώ πάντα ήμουν Πειραιώτης.

Λοιπόν;

Ηθελα πάντα να είμαι στον Τύπο. Πώς θέλει κάποιος από μικρός να γίνει μπακάλης; Τα φτωχά παιδιά άνοιγαν φαναρτζίδικα για να έχουν καλά αυτοκίνητα να κυκλοφορούν. Ταξικά μετά ήταν οι πρακτικές δουλειές, όπως οι ναυτικοί, μετά οι ηλεκτρολόγοι λόγω ανοικοδόμησης, άλλοι επέλεγαν το κλασικό σχήμα δικηγόρος - γιατρός. Ημουν ανήσυχο πνεύμα, μπήκα εκεί και έδεσε αμέσως.

Μπήκατε από ανησυχία;

Θέλω να το δεις πιο ανοιχτά. Εγώ είμαι ένας άνθρωπος που κάνει πολλά πράγματα, έκανα αθλητισμό, γλώσσες, ήμουν πολυπράγμων. Μέσα σε αυτό βγήκε και η αστρολογία. Ηλθαν γρήγορα τα πράγματα, δεν πήγα να γίνω αστρολόγος, αυτό που αγαπούσα πάντα ήταν να γράφω. Αγαπώ τα τυπογραφεία. Αυτή ήταν η πρώτη μου αγάπη, τα βιβλία, τα περιοδικά, οι εφημερίδες, μεγάλωσα σε τέτοιο περιβάλλον. Στα 60s ήμουν κυνηγός πληροφοριών, δεν ήταν επαρκή αυτά που τότε σπούδαζαν όλοι - μέσα σε αυτό το mood ήλθε η αστρολογία. Πώς μαθαίνεις σκάκι και το εξελίσσεις; Πώς είσαι ραλίστας; Είναι ένα πράγμα που σε στοιχειώνει και αναπτύσσεις τις ικανότητες. Εκανε τότε μια μικρή ομάδα η Θεοδώρα η Ντάκου, με το περιοδικό «Ουρανός», σχηματίζοντας τον πρώτο πυρήνα σοβαρών ανθρώπων.

Γράφετε εκεί;

Τη γνωρίζω στο δεύτερο τεύχος και με ενθαρρύνει να γράφω. Είχα ήδη ξεκινήσει από το '73, τότε ήταν τα πολύ δυνατά μέντιουμ, ήταν η Ελένη Κικίδου. Η Μαρία Μεταλλινού ήταν γεννημένη το 1925, πρώην αρχιτέκτονας. Επειτα από πέντε χρόνια παραμονής της στην Αγγλία, μεταπήδησε στην αστρολογία, μάλιστα ήταν η πρώτη φορά που εμφανίστηκε στη δημόσια τηλεόραση.

Μετά ήλθε για μένα ο σίφουνας: έγραφα σε όλα τα περιοδικά. Αρχές του '70, είμαι στον «Ουρανό», το επιμελούμαι, από τη Ζήνωνος το μεταφέρω. Ηταν με συνδρομές. Κάθε συνδρομητής είχε ένα ραντεβού δωρεάν με την Ντάκου, η οποία ήταν πολύ σημαντικό πρόσωπο και με σοβαρούς ανθρώπους γύρω της. Οχι όπως τώρα…

Τώρα;

Σήμερα έγινε πάλι λαϊκή η αστρολογία. Αυτό το είχε πολύ η Γαλλία τη δεκαετία του '80, λαϊκή αστρολογία. Μετά το 2000 έγινε πολύ, εδώ: «Καλέστε μας να σας πούμε το μέλλον». Τέλος πάντων, με γνωρίζει τότε η Μάρω η Δελούδη και μου λέει: «Θα κάνω μια συγκέντρωση σπίτι μου να έλθεις να μιλήσεις». Εγινε μια σύναξη σπίτι της και εκεί ήταν όλοι οι μεγάλοι δημοσιογράφοι της εποχής, τους μιλάω για αστρολογία. Το επαναλαμβάνει η Κατερίνα η Τερζοπούλου στο Καλαμάκι, τους αρέσει πολύ, καθώς και οι έννοιες που ανέλυσα. Με φωνάζει την επομένη ο Μπακογιαννόπουλος που ήταν αρχισυντάκτης στο «Φαντάζιο» και μου λέει: «Θέλει ο Τερζόπουλος να κάνετε ένα ένθετο αστρολογίας για την άνοιξη του 1978». Αυτό ήταν! 300% το τιράζ πάνω. Αυτό με απογείωσε. Φέρνει δε έναν ρωσοαμερικανό ζωγράφο και το εικονογραφεί. Από φθινόπωρο, στο «Φαντάζιο», μετά μπαίνω στη «Γυναίκα», κάνουμε αφιερώματα, το έβαλα στο ποδόσφαιρο, στις ερωτικές σχέσεις. Το 1983 είμαι ένα από τα δέκα πρόσωπα στο «Ενα» του Μπακογιάννη με τίτλο «Ενας σύγχρονος προφήτης της ελπίδας». Από το '73 είχα τρέξει πολύ, πώς να μην κάνω όλα αυτά; Εχω και πολλούς ανθρώπους για πληροφορίες, διασυνδέσεις, ξέρω πολλά πράγματα.

Πού σταματάει η αστρολογία και πού ξεκινάει η συμβουλευτική;

Μεγάλη ευθύνη. Λες στον άνθρωπο για τι είναι προορισμένος. Ο άνθρωπος θέλει το τώρα και θέλει το θαύμα για αύριο. Υπάρχουν περιστατικά όπου μπορώ να πω τα πάντα και άλλα όχι. Θα με κρίνουν οι άλλοι, μέχρι να πεθάνω θα κάνω αυτήν τη δουλειά, είναι αποστολή, διά βίου υπηρεσία στον ουράνιο θόλο και στον ανθρώπινο παράγοντα. Υπαγορεύω πλέον, είμαι σαν φιλόσοφος σε αλεξανδρινούς χρόνους.

Η μέθοδος;

Κοιτάω το άπειρο και μιλάω. Εχω πάντα δεδομένα, μελετώ τους χάρτες. Στο τέλος του 1997 ήξερα όλο τον 21ο αιώνα και είπα: η κρίση του 2010, η απειλή του 2020. Στο τέλος της δεκαετίας θα έχουμε απειλή, το 2020.

Τι είναι, αλήθεια, τα ωροσκόπια;

Καθετί που γεννιέται έχει ωροσκόπιο. Οπως και κάθε κακό γεγονός.

Ωροσκόπος τι είναι;

Στο σημείο όπου γεννιόμαστε στη Γη η κάθετος. Ποιο ζώδιο είναι εκείνη την ώρα στην κάθετο επάνω. Είναι ο εσωτερικός μας εαυτός.

Υπάρχει ενδιαφέρον από τη νεολαία για τα άστρα και τα ζώδια;

Πολύ. Είναι σαν το Ιντερνετ. Θα εξελιχθεί η αστρολογία γιατί είναι η γλώσσα του μέλλοντος.

Τι θα γίνει το 2019;

Τα κεφάλια μέσα. Το 2018 είχα πει «έξοδος κινδύνου». Θα είναι το ίδιο βαλτωμένα για τη χώρα.

Πολιτική αλλαγή;

Και να γίνει, είμαστε αποικία. Οι επικυρίαρχοι καθορίζουν. Πάντως εκλογές δεν θα έχουμε το φθινόπωρο.

Εχει μια σημασία όμως...

Ακούστε: κάθε 80 χρόνια αλλάζει η Ιστορία. Οποτε ο Ουρανός περνάει από τον Ταύρο έχουμε στροφή σε συντηρητισμό, τελευταία φορά ήταν όταν μπήκε το 1935 και βγήκε το 1942. Τώρα μπήκε το 2018 και φεύγει το 2025. Θα έχουμε ακραία φασιστικά σχήματα, μπλε - μαύρα - κόκκινα. Τι κάνουν οι επικυρίαρχοι; Προσδιορίζουν τα χαρακώματα όπου θα κάνουν τον μεταξύ τους πόλεμο!

Η Ελλάδα;

Μέχρι το 2021 θα υπάρξει πίεση, νέα, για περισσότερη αφαίμαξη και για νέο δημόσιο πλούτο (εννοώ υφαρπαγή), η ιδιοκτησία θα είναι σε κίνδυνο. Αλλάζουν οι φράξιες. Σήμερα είναι δύο μεγάλες ομάδες: οι διεθνιστές και οι εθνικιστές. Τα Κίτρινα Γιλέκα είναι η φράξια του Τραμπ, όπως ήταν και στην Ουκρανία.

Μπορεί και η Ελλάδα να έχει Κίτρινα Γιλέκα;

Οχι, γιατί είναι παθητικός ο κόσμος.

Εχει όμως ξεσηκωθεί κατά καιρούς.

Θα αργήσει ακόμη. Τώρα μας διοικούν οι διαχειριστές. Το '70 οι διπλωμάτες. Το '30 οι πατριώτες. Τον 19ο αιώνα οι πολεμιστές.

Με την Τουρκία θα έχουμε πόλεμο;

Οχι τώρα. Με την Τουρκία το 2024-25 θα έχουμε το μεγάλο μπραφ. Τώρα μπορεί να βάλουν τον Ερντογάν να κάνει κάνα χουνέρι για να γίνει εδώ οικουμενική κυβέρνηση. Πάντως μέχρι τον Μάρτιο του '20 έχουμε ρευστότητα. Την άνοιξη του '21 θα υπάρξει νέα πολιτική σταθερή εξέλιξη με νέα πρόσωπα. Κάθε 20 χρόνια κλείνει κύκλος, ο τελευταίος άνοιξε το 2000.

Πώς θα τον περιγράφατε;

Ηταν μια σύγκρουση συμφερόντων, μια νέα διαμόρφωση του κόσμου από τα μέσα της τρίτης δεκαετίας με νέο προσδιορισμό συνόρων. Ο Ουρανός στον Ταύρο θα διώξει όλα τα παλιά πρόσωπα και θα φέρει καινούργια. Τώρα γίνεται μια πρόβα των επικυρίαρχων να μπουν νέοι πρωθυπουργοί σε ηλικία, όμως αποδείχθηκαν αδύναμοι.

Επιμένω λίγο για την Ελλάδα…

Ο ελληνικός λαός έχει προσαρμοστικότητα, υπομονή, θα γίνει βέβαια το μπραφ κάποια στιγμή. Προς το παρόν γίνεται για πρόσωπα, για συναισθηματικό λόγο: για Φύσσα ή για Γρηγορόπουλο. Οι Ελληνες είναι κομπλεξικοί για να πουν «πεινάμε». Οι Γάλλοι δεν είναι. Εδώ υπάρχει ντροπή. Αν το ξεπεράσουν, θα γίνει χαμός.

Το ζώδιο του 2019;

Ιχθύες και Παρθένος. Οι γωνιώσεις της κίνησης των πλανητών τούς δίνουν την απρόσκοπτη ροή, καλύπτουν έξοδα διαβίωσης και λίγες στενοχώριες.

Τσίπρας - Μητσοτάκης;

Τίποτε, θα αντικατασταθούν και οι δύο. Ο Τσίπρας είναι πολύ έξυπνος, αλλά πολύ νάρκισσος ως Λέων. Τον Μητσοτάκη δεν τον θέλει η Αμερική, τον θέλει η Γερμανία. Τον Τσίπρα τον θέλουν και οι δύο. Ηταν ο πιο υποτακτικός, μιμήθηκε τον Ανδρέα ως ρεπλίκα. Κάτι που δεν μπόρεσαν να κάνουν τα παιδιά του. Η Δεξιά δεν έχει ηγέτη. Οι συνασπισμένοι έβγαλαν αυτόν που τον προετοίμασε βέβαια το παγκόσμιο σύστημα. Δεν είναι εκδικήσιμο το πλήθος προς αυτόν. Αυτό είναι μαγικό. Ο Μητσοτάκης δεν είναι ΝΔ και ο Τσίπρας δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, και οι δύο ξένοι στο ιδεογράφημα.

Πούτιν - Τραμπ;

Ο Πούτιν θα κυβερνά μέχρι το 2024. Ο Τραμπ αν επιβιώσει μέχρι το τέλος της θητείας του…

Γιατί;

Μπορεί να τον καθαιρέσει το σύστημα. Από τον Ιούλιο 2018 μέχρι τον Απρίλιο 2019 περνάει κινδύνους. Εγώ το είπα, δεν θα γινόταν ποτέ η Χίλαρι πρόεδρος. Πιο μετά θα έχουμε γυναίκα πρόεδρο. Αρχίζει η πτώση των ΗΠΑ, αρχίζει η εσωστρέφεια. Ο παγκόσμιος χωροφύλακας μετά το 2030 θα είναι η Ρωσία, η Αμερική θα έχει στρατιωτική δύναμη, αλλά και φυλετικό εμφύλιο. Η Μέση Ανατολή θα πάρει μια νέα εξέλιξη. Μετά το 2032 η Συρία θα γίνει ένα νέο Ντουμπάι.

Η Κίνα;

Είναι μεγάλος παίκτης, η Κίνα επεκτάθηκε, αλλά όχι τόσο στρατιωτικά όσο εμπορικά. Μετά το 2020 εξελίσσεται στρατιωτικά η Ρωσία. Δεν μπορείς να της έχεις εμπιστοσύνη βέβαια, είναι ένας άλλος ιμπεριαλισμός. Η Ευρώπη θα είναι σε δύσκολη θέση. Η ΕΕ θα διαφοροποιηθεί πολύ, θα γίνει σαν κλαμπ των Γερμανών. Δεν θα αντέξει πολύς κόσμος όμως ψυχικά, ένα άλλο είδος «ολοκαυτώματος».

tanea.gr

Ατζέντα