Τα Εξάρχεια αποτελούν τον δράκο για το νέο ακροδεξιό αφήγημα και το θεματικό πάρκο για τις προσομοιώσεις του νέου δόγματος της τάξης και της ασφάλειας
Όταν το κάθε παιδί της κάθε μέσης ελληνικής οικογένειας περνάει ή συχνάζει στα Εξάρχεια, καταλαβαίνετε γιατί είναι αστείο να συζητάμε για γκέτο και για άβατο στην εν λόγω περιοχή του Κέντρου. Όταν δεκάδες βιβλιοπωλεία, εκδοτικοί οίκοι, καφέ και χώροι συλλογικοτήτων, συνεχίζουν να υπάρχουν και να λειτουργούν εδώ, καταλαβαίνετε πως είναι τουλάχιστον αστείο να μιλάμε για νησίδα ανομίας.
Βεβαίως τα Εξάρχεια δεν είναι αυτό που ήταν παλιότερα. Υπάρχει όμως και κάτι που είναι; Το γεγονός πάντως πως συνεχίζει ως περιοχή να επιχρωματίζεται ή να περιγράφεται με όρους γκέτο και δη «αντιεξουσιαστικού», βολεύει σήμερα και πάντα – ίσως περισσότερο σήμερα- μια αφήγηση.
Παραδόξως, η αφήγηση αυτή εκπονείται από τις δυνάμεις της δεξιάς παλινόρθωσης που δεν τηρούν καν τους όρους κοινοβουλευτικής αναμονής αλλά νιώθουν ήδη κυβέρνηση. Το αφήγημα αυτό επιβεβαιώνει σήμερα μια επιστροφή στις ρίζες του μέσου νοικοκυραίου. Μια λογική τάξης, ασφάλειας, ευρωκανονικότητας και τραπεζικού βουκολισμού όπου οι κάτοικοι της χώρας θα αποτελούν απλώς καταναλωτές, ενοικιαστές και χρήστες κοινωνικών δικτύων.
Τα Εξάρχεια- ακόμη και τα σημερινά- εξυπηρετούν το αφήγημα της περιοχής μπαμπούλα όπου η αριστερή και αναρχική βία γνωρίζει πιένες. Να θυμίσουμε μόνον για τις ανάγκες αυτού του σημειώματος πως οι δύο νεκροί της Μεταπολίτευσης στην Πλατεία, ή πέριξ αυτής, ήταν από αστυνομικά πυρά: Ο ένας λεγόταν Μιχάλης Καλτεζάς. Ο άλλος λεγόταν Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος.
Να θυμίσουμε επίσης πως μέχρι το 2015 ή Πλατεία είχε μόνιμες εγκατεστημένες μονάδες των ΜΑΤ πάνω σε αυτήν ή γύρω. Ακόμη και σήμερα αυτό ισχύει για πολλούς περιμετρικούς δρόμους, κάτι το οποίο δεν βιώνεις σε άλλες περιοχές της Αθήνας.
Τα Εξάρχεια αποτελούν τον δράκο για το νέο ακροδεξιό αφήγημα και το θεματικό πάρκο για τις προσομοιώσεις του νέου δόγματος της τάξης και της ασφάλειας.