ΑΡΘΡΑ

Η Αριστερά που διατηρεί ως αναλυτικό εργαλείο της την πάλη των τάξεων, θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της στον νέο ζόφο, διαφορετικές όμως ευθύνες από αυτές που το μέτωπο της Λογικής της επιρρίπτει

Ανεβαίνει η Ακροδεξιά σε Γερμανία. Φταίει η Αριστερά. Βγαίνει Βrexit. Φταίει η Αριστερά. Καλπάζει ο Μπέπε Γκρίλο. Φταίει η Αριστερά. Γιγαντώνεται η Λεπέν. Φταίει η Αριστερά. Μολύνεται ο Σαρωνικός. Φταίει η Αριστερά. Λιώνουν οι πάγοι. Φταίει η Αριστερά. Χάνει ο Τρίτωνας στο μπάσκετ. Φταίει η Αριστερά.

Γνωστή η επωδός εδώ και χρόνια από το λεγόμενο μέτωπο της Λογικής. Να τους πέρασε απ’ το μυαλό πως εδώ και είκοσι έξι χρόνια, επικρατεί στην Ευρώπη και όχι μόνον το Νεοφιλελεύθερο Δόγμα, υπάρχει περίπτωση; Να τους πέρασε απ’ το μυαλό πως η σκοτεινή όψη της αναθεώρησης της Ιστορίας στην Γερμανία που ξεκίνησε το 1986 με την περίφημη Διαμάχη των Ιστορικών, συνέτεινε σε ένα απενοχοποιημένο θεωρητικό περιβάλλον όπου τα εγκλήματα των Ναζί σχετικοποιήθηκαν;

Να έλαβαν τάχα μου υπόψιν τους πως εδώ και είκοσι έξι χρόνια στην Δυτική Ευρώπη έχουν φτιάξει ένα αρχιτεκτόνημα δημοσιονομικής πειθαρχίας, λιτότητας και ανισοτήτων με πολλές ταξικές ζώνες μέσα στα μεγάλα αστικά κέντρα; Με επισφάλεια και φόβο; Να έχουν άραγε αναρωτηθεί ποιος βρίσκεται και με ποια ατζέντα στο πηδάλιο των κρατών (βλέπε ατζέντα Σρέντερ); Διότι πολλά μπορείς να προσάψεις στην Αριστερά. Τις Νεφελοκοκκυγίες που συνήθως σκαρώνει και στις οποίες μεταθέτει όλες τις θεραπείες. Την συνήθη εσωστρέφειά της ή μια λογική ανάθεσης που συχνά την διατρέχει. Την καταγγελτική λογική για τα πεπραγμένα ή την συχνή μη πίστη στην βούληση ή την αυτενέργεια των λαών.

Δεν ήταν αυτή όμως που διέλυσε την κοινωνική συνοχή. Δεν ήταν αυτή που απορύθμισε τον εργασιακό χάρτη. Ούτε αυτή που έκανε πολέμους που με την σειρά τους πυροδότησαν μαζικές μετακινήσεις. Και μιλώ για την Αριστερά. Όχι για την μεταλλαγμένη εκδοχή της που έκανε χωματερή την Γιουγκοσλαβία. Μιλώ για εκείνη την Αριστερά που διατηρεί ως αναλυτικό εργαλείο της την πάλη των τάξεων. Και που θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της στον νέο ζόφο, διαφορετικές όμως ευθύνες από αυτές που το μέτωπο της Λογικής της επιρρίπτει.

news247.gr

Ατζέντα